Situácia na trhoch práce po celom svete je napätá

29.04.2012 Celý región

Ženeva 29. apríla (TASR) - Situácia na trhoch práce po celom svete zostáva napätá, aj keď ekonomika sa pomaly zostavuje z krízy. K tomuto záveru dospela Medzinárodná organizácia práce (International Labour Organization, ILO) vo svojej novej správe s názvom Svet práce, ktorú zverejní v pondelok (30.4.).

Od roku 2011 sa nezamestnanosť dokonca zvyšuje. V priemyselných krajinách sa podľa agentúry OSN začne zamestnanosť vracať na úrovne spred krízy z roku 2008 najskôr v roku 2016.

ILO je špecializovaná agentúra OSN zaoberajúca sa prácou. Členmi ILO je 183 štátov, pričom okrem predstaviteľov vlád v nej majú zástupcov aj predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov.

Plná a produktívna zamestnanosť musí byť kľúčovým cieľom medzinárodného obchodného systému, ak sa majú otvorené trhy prejaviť tvorbou zvýšeného počtu a lepších pracovných miest, uviedol výkonný riaditeľ ILO pre zamestnanosť José Manuel Salazar-Xirinachs v uplynulom týždni na 13. zasadaní konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD).

Ak krajiny liberalizujú obchod bez toho, aby prijali politiky, ktoré zmiernia vplyv tejto liberalizácie na zamestnancov a firmy, prichádza k "pustošivej deštrukcii", uviedol Salazar. Inými slovami vznikne prostredie, v ktorom sa niektoré firmy budú miesť zavrieť, zastavia sa investície, výskum a modernizácia sa oslabujú a strácajú sa pracovné miesta.

Mnohé príklady nárastu exportu nie sú jednoduchými príbehmi o liberalizácii obchodu, upozornil Salazar. Je to komplexnejší problém a súčasťou jeho úspešného riešenia sú aj ďalšie faktory.

Krajiny môžu podľa neho prijať celý rad opatrení na zlepšenie zamestnanosti. Predovšetkým musia venovať viac pozornosti podpore plnej a produktívnej zamestnanosti a výrobných kapacít. Po druhé politiky podpory exportu a investícií musia ísť ruka v ruke s priemyselnou politikou. A po tretie reformy obchodu sa majú zavádzať postupne, aby mal trh dostatok práce na adaptáciu.

"Ak chceme dosiahnuť férovejšiu a inkluzívnejšiu globalizáciu, potom musíme považovať otvorený obchod a sociálnu ochranu za doplňujúce sa politiky."

Informovala o tom agentúra DPA a ILO.
 

Vyberte región